De Food At Work Techno Award is een competitie waarbij we jongeren uitdagen om een technische innovatie voor een bedrijf uit te werken. Leerlingenteams van het 6de en 7de jaar TSO en BSO gaan aan de slag in voedingsbedrijven met een technische uitdaging.
TEAM 1: Vrije Technische Wafels
Vrije Technische Scholen - Sint-Niklaas
Bedrijf Lilly's Cake
Projectnaam en projectbeschrijving
Deegdosering voor wafellijn: Ontwikkeling van mobiele deegdoseringsmachine die de snelheid van de productie van wafels op oude lijnen kan doen opdrijven met 30%.
Doelstelling
Door het bouwen van een nieuwe skid met deegdosering, verhoogt de nauwkeurigheid van afvullen en de hygiëne. Door de grote nauwkeurigheid bewerkstelligen we minder verlies en kunnen we met dezelfde hoeveelheid deeg meer wafels produceren. De verhoogde hygiëne zit hem vooral in de opbouw van de skid.
TEAM 2: Friesland Campina Team
Emmaüsinstituut - Aalter
Bedrijf Friesland Campina
Projectnaam en projectbeschrijving
Vernevelen van een condenser koeltoren: Bij warme omgevingstemperatuur kan de condenser niet voldoende koelen. We optimaliseren de bestaande installatie door het plaatsen van 2 pneumatische bolkranen.
Doelstelling
Door het vernevelen van de condenser met water zou het rendement van de condenser stijgen bij warme buitentemperatuur.We beogen hiermee een beter rendement van de PET koelcompressor, wat onmiddellijk resulteert in een efficiënter productieproces.
TEAM 3: Friesland Campina Team MVT
Emmaüsinstituut - Aalter
Bedrijf Friesland Campina
Projectnaam en projectbeschrijving
Lageropstelling: Het maken van een opstelling met verschillende montagemogelijkheden van lagers die kan dienen als model en oefening.
Doelstelling
Om sneller tot oplossingen en constructieve voorstellen bij problemen en storingen met lagers te komen, bouwen de leerlingen een opstelling met verschillende montagemogelijkheden. Deze opstelling kan ook gebruikt worden als didactisch materiaal voor interne opleidingen van techniekers en operatoren.
TEAM 4: Chocolate
VBernardus technicum - Oudenaarde
Bedrijf Chocolaterie Jonas
Projectnaam en projectbeschrijving
Chocolate: Automatiseren van het vullen van pralinevormen.
Doelstelling
Automatiseren van het vullen van pralinevormen, zodat ambachtelijk karakter kan behouden worden.