Alpro daagt ambitieuze operatoren uit om via een groeipad ‘preventietechnieker’ te worden. Met een ervaren ‘ontstoringstechnieker’ als mentor volgen ze een jaar lang zowel externe als on the job-opleidingen. Zo biedt Alpro doorgroeikansen én raken de vacatures ingevuld.
Maar liefst 100 vacatures had Alpro vorig jaar, waaronder uiteraard ook knelpuntvacatures. Omdat techniekers moeilijk te vinden zijn, riep Alpro in de fabriek van Wevelgem een nieuwe functie in het leven: ‘preventietechnieker’. Hiervoor stelden de personeels- en technische dienst een pakket met structurele en preventieve technische taken samen. Via een opleidingstraject kunnen de eigen medewerkers nu tot deze nieuwe functie doorgroeien.
Groeikansen voor iedereen
Alles begint bij een intern selectieproces. De personeelsdienst en de verantwoordelijke van de betrokken afdeling voeren een gesprek met de kandidaat, gevolgd door testdagen. De preventietechnieker in spe loopt mee met een ervaren ontstoringstechnieker. Objectiviteit en transparantie staan daarbij centraal. Iedereen kan deelnemen en iedereen krijgt feedback over zijn of haar doorgroeimogelijkheden.
Senior HR Business Partner Veerle Vandecasteele licht ons de keuze voor deze aanpak toe: ‘We willen investeren in onze eigen mensen. Het grote voordeel hiervan is dat ze de machines en de procedures al kennen en dat we hen verder kunnen laten groeien binnen ons bedrijf’.
Upgrade tot technieker
Een belangrijk onderdeel van dit groeipad is het upgradetraject voor kandidaat-techniekers van VINTO. De deelnemers worden gedurende achttien dagen ondergedompeld in de beginselen van elektriciteit, mechanica en pneumatiek. De opleiding is een mix van theorielessen en praktijkoefeningen, testen en evaluatiemomenten. ‘We kozen voor dit VINTO-traject omdat de juiste competenties op een vrij korte tijd aan bod komen’, verduidelijkt Veerle. ‘Bovendien gaat het om een totaalpakket en dat maakt de opleidingsplanning héél efficiënt.’
Betrokkenheid troef
Daarnaast worden de deelnemers goed bijgestaan door hun peter of meter en leidinggevenden, en worden ze verder op de werkvloer opgeleid. De operatoren beschikken na afloop van het traject over voldoende technische bagage waardoor ze zich zelfredzamer en zelfzekerder voelen. Onze medewerkers grepen deze kans met beide handen. Hun drive is om meer impact te hebben en te helpen bij het reduceren van machinestoringen. Een win-winsituatie dus: de betrokkenheid bij de werknemers stijgt en het bedrijf pakt personeelstekorten op duurzame wijze intern aan.
"HET UPGRADETRAJECT GAF ONS DE NODIGE TECHNISCHE BAGAGE. WE VOELEN ONS NU ZELFREDZAMER EN ZELFZEKERDER."