VINTO helpt Manna Foods om werkplekleren te uniformiseren

Het is een grote uitdaging om een snelgroeiende kmo te professionaliseren zonder de eigenheid te verliezen. Productielijnen optimaliseren, de juiste mensen selecteren en behouden zijn tijdrovers waar sauzenfabrikant Manna Foods zich ook in drukke tijden op moet blijven focussen. ‘Met kleine stapjes gaan we vooruit’, zegt Jacques Callaij, production supervisor bij Manna Foods. ‘Ik werk hier intussen al drie jaar. De teams wil ik zo zelfsturend mogelijk maken. Manna moet een kar zijn waar iedereen met goesting aan trekt. Over acht jaar ga ik met pensioen. Idealiter moeten ze me niet vervangen, maar kan een collega het van mij overnemen.’  

Ondersteuning door externe partner

Door de snelle groei zijn er continu nieuwe mensen op de werkvloer. Manna heeft dus nood aan goede werkinstructiefiches. ‘Karin en Jean, onze teamleaders, zochten al een tijdje naar meer uniformiteit en een duidelijke structuur om mee te werken. Als we voor een werkpost een uniforme manier van handelen neerschrijven, dan hebben we een goede handleiding waar de teamleaders mee kunnen werken. Om nieuwe mensen op te leiden is dit onmisbaar. Bovendien is het voor de anciens een handig naslagwerk waardoor ze meer werkposten kunnen bedienen’, gaat Jacques verder. De wil was er dus wel, maar de tijd om het effectief te doen, ontbrak steeds. Daarom ging Manna Foods op zoek naar een partner om dit samen uit te werken. Belangrijk voor Manna was dat deze partner de taal van de werkvloer spreekt, zich integreert en op een correcte manier communiceert naar het management. Dit vonden ze in een VINTO-docent met heel wat ervaring in verschillende producties. Zijn open mentaliteit en luistervaardigheid zorgt ervoor dat de communicatie en de opmaak van de instructies vlot verlopen.

Goed gestart, hoe gaat het nu verder?

‘We hebben nu één post in kaart gebracht en gaan verder samenwerken met VINTO om alle lijnen in instructies te gieten’, verduidelijkt Jacques. ‘Dankzij de instructiefiches kunnen we onze mensen horizontaal laten groeien en hen zo meer jobafwisseling bieden. We willen hen de ruimte geven om onderling te bepalen wie wat zal doen. Het is belangrijk dat ze respect hebben voor elkaars werk en dat ze elkaar waar nodig helpen.’ De teamleaders zijn mee verantwoordelijk om de instructies up-to-date te houden. Ook elke nieuwkomer krijgt de kans om tijdens de inloopperiode aanpassingen voor te stellen. Zo heeft nieuwkomer Thomas de instructies meegenomen naar huis om ze te bestuderen. Dat deed hij met succes, waardoor hij opvallend sneller was ingewerkt.

Getuigenis delen.